Ajuntament de Faura

DE L’ODISSEA A LES METAMORFOSIS A TRAVÉS DEL COS





fb


L’Ajuntament de Faura recolza el projecte didàctic impulsat per Hort Art

El passat curs escolar es va posar en marxa una línia d’innovació pedagògica al CEIP Sant Vicent Ferrer destinat a l’alumnat de sisé amb el poder inclusiu de la dansa com a valor clau i amb l’expressió corporal, el descobriment d’obres clàssiques de la literatura universal i el treball emocional que general la cooperació com a pilars que sostenen aquest projecte educatiu.

Enguany es va escollir l’obra més coneguda del poeta romà Ovidi, considerada una de les obres clàssiques més llegides durant l’Edat Mitjana i el Renaixement. Les metamorfosis han inspirat a múltiples artistes, com Tiziano, Velázquez i Rubens, i continua exercint una profunda influència en la cultura occidental.

La pandèmia del coronavirus ha fet necessària una transformació com a societat, i ha portat a prendre Les Metamorfosis de manera literal, sense lligar-nos davant les adversitats, per convertir-les en potència.

Les Metamorfosis és un projecte didàctic d’Hort Art dirigit per Alex Guerra i Pere Bodi al CEIP Sant Vicent Ferrer i patrocinat per l’Ajuntament de Faura. A mitjan projecte s’ha hagut d’agafar un camí diferent sense perdre de vista el seu objectiu bàsic de promoure l'art del cos dins del programa d’ensenyament, facilitant als xiquets i xiquetes que pogueren experimentar les seues habilitats físiques creatives de forma horitzontal.

“El nostre projecte artístic ha sofert una profunda transformació a la llum de la crisi global que hem viscut tots, sens dubte la crisi més important dels nostres temps. Ens adonem que actuar en aquest moment és crucial i creiem profundament que el sector cultural ha d’oferir eines que ajuden a trobar confiança i a crear maneres de regenerar la societat”, assenyala el ballarí Pere Bodí.

Juntament amb la regidora de Cultura, Consol Duran, es va decidir continuar amb el projecte, activant les eines de participació que aquest nou món ha posat a l’abast i que proporcionen una mirada diferent. En aquest nou camí ha jugat un paper molt important el centre escolar, sobretot les tutores de l’alumnat de sisé, Mari Carmen Ros i Paula LLorens.

Les Metamorfosis d'Ovidi són com una immensa teranyina, els fils dels quals, amb els seus teixits, estan connectats entre si. Hi ha com un fil molt prim que, més enllà de totes les formes i canvis, uneix totes les vides. Tot, fins i tot el fet més banal i insignificant del món, succeeix amb la participació de tot l’univers. Tot és necessari i contribueix a la vida de cada ésser, del més gran al més menut, del més noble al més menyspreable, en una interdependència de les més diverses naturaleses, de manera que això que fa un individu, és com si ho feren tots simultàniament, en una multiplicitat i en una diversitat de temps i llocs.

“Per aquest motiu, vam decidir fer una xicoteta pel·lícula unint tots els experiments que proposarem als i les alumnes amb Les Metamorfosis d’Ovidi com a dramatúrgia. Així crearem un camí de fils invisibles que unia tot el territori de Faura per quedar-se a casa però continuar caminant junts. L’art t’ofereix l’oportunitat de transformar la teua llar, els nostres espais físics, en metafísica. L’objectiu era fer una intervenció de xicotets actes artístics, recorrent els espais domèstics de manera autònoma, redescobrir la bellesa del paisatge en què vivim diàriament i experimentar la percepció de la realitat que coneixem a través d’altres ulls”, explica el director i coreògraf Alex Guerra.

“Des de l’Ajuntament creiem en aquest projecte perquè el veiem com una oportunitat única d’enriquiment i creixement personal, així com de descobriment de la literatura clàssica, tenint la dansa com a fil conductor. Aquest taller és una manera diferent perquè l’alumnat s’aprope a aquesta expressió artística i desperten la creativitat, la curiositat i la imaginació”, indica la regidora de Cultura, Consol Duran.

Per vore el vídeo del muntatge, clica ací.

  

 

            26 juny de 2020