Ajuntament de Faura

EL BARRANC DE LA CANALETA I LA SENDA DE LA RONDA, OBJECTE DE DIVERSOS TREBALLS DE GESTIÓ FORESTAL





fb


Les tasques de manteniment i millora d'aquestos espais correran a càrrec de la Diputació de València

L'Ajuntament ha començat a executar diverses tasques silvícoles en el barranc de La Canaleta dirigides a la prevenció d'incendis forestals amb el desbrossament i tall selectiu de diversos arbustos. Juntament amb aquestes actuacions es realitzaran tasques de manteniment i senyalització en el sender local de La Rodana, a més d'altres destinades a la instal·lació de tanques i estabilització del talús en la zona recreativa. Totes les actuacions, tant aquestes últimes, com les despeses en manteniment del barranc de La Canaleta i de la senda de La Rodana, seran finançades íntegrament per les subvencions de Gestió Forestal Sostenible 2019 de la Diputació de València, per un cost que ascendirà a 25.863,27‬ euros.

En el cas del barranc de La Canaleta es treballarà per evitar que, en cas d'avinguda d'aigua, es puga provocar el taponament del barranc per l'arrossegament de restes. Per això, es procedirà al desbrossament selectiu de la totalitat del cabal del barranc, talús i llit mitjançant mitjans mecànics. Per evitar que arbres i arbustos siguen un dels obstacles on les restes arrossegades puguen quedar travats, es procedirà a la poda i reducció del volum. La finalitat és evitar que siguen un obstacle, però que continuen realitzant la seua funció d'estabilització dels talussos mitjançant les seues arrels.

Pel que fa a la senda local de La Rodana, s'ajudarà a la interpretació del paisatge amb la col·locació de diversos panells informatius amb les espècies botàniques de la zona. El sender, que connecta el nucli urbà amb la muntanya de La Rodana recorre una distància de poc més de 2 kilòmetres i és molt transitat per famílies i per l'alumnat del CEIP Sant Vicent Ferrer. És per això que és molt interessant divulgar correctament les seues característiques botàniques i informar de les condicions de seguretat del traçat, senyalitzant els punts que puguen presentar algun perill. En eixe sentit, a meitat recorregut, s'instal·larà una taula interpretativa perquè es puguen identificar els punts que s'observen des d'aquest lloc. A més, a l'inici del sender, el visitant trobarà un cartell, on s'especificarà el traçat i les instruccions d'ús, informació relativa a la seguretat i a la prevenció d'incendis forestals. També es realitzaran tasques de millora tant en la senyalització existent, que serà repintada, com en la col·locació d'escalons per a facilitar l'accessibilitat per la senda en les zones pronunciades i esvaroses.  

A banda de totes aquestes actuacions de manteniment, que ascendiran a 15.514,45 euros, l'Ajuntament realitzarà diverses inversions en La Rodana amb càrrec a la mateixa subvenció de la Diputació de València, que ascendiran a 10.348 euros. Aquestes consistiran en la instal·lació d'una tanca de fusta en la zona recreativa de La Rodana, la corresponent a l'espai d'acampada, i en l'estabilització de la falda de la muntanya que dóna a aquesta zona recreativa.

La tanca de fusta, que pretén evitar l'eixida inadvertida de xiquets, substituirà a una metàl·lica existent, de manera que es millorarà la integració paisatgística. Pel que fa al talús, uns 500 m2, s'establirà una cobertura vegetal sobre el talús, que, a més  de la funció d'estabilització de la terra complirà una funció estètica en ser tan visible per estar tan a prop de la carretera d'accés a l'àrea recreativa. Les espècies que s’utilitzaran seran el llentiscle, romer, timo, margallo, arborcer i lavanda. Totes elles plantes arbustives autòctones i de ràpid creixement.

 

 

 

29 de maig de 2020