Manifest pel Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència cap a la Dona

"/>

Ajuntament de Faura

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL AMB MOTIU DEL 25N

fb


Manifest pel Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència cap a la Dona

Declaració consensuada pels tres grups municipals de l’Ajuntament, PSPV-PSOE, Junts per Faura i PP, i aprovada en la Junta de Govern d’aquest matí, 25 de novembre, on també s’ha aprovat el Codi de Conducta davant situacions d'assetjament en l'àmbit laboral de l'Ajuntament.

Tots els dies de l'any haurien de ser 25 de Novembre, Dia Internacional contra la Violència de Gènere. L’Ajuntament de Faura vol manifestar el seu ferm compromís amb les dones víctimes d'aquesta xacra social que ha de ser eradicada. I per això, és necessari el compromís individual de tota la ciutadania, homes i dones, i el compromís col·lectiu de tota la societat i de tots els partits polítics. La violència masclista ens interpel·la a tots i totes i la nostra obligació és combatre-la amb tots els mitjans, començant per les administracions, cadascuna des de les seues competències.

La violència cap a les dones en totes les seues expressions (verbal, física, jurídica, psicològica, econòmica, social...) és una de les violacions de drets humans més persistents del món, fruit de l’estructura patriarcal, creant un conjunt de mecanismes polítics, econòmics i culturals promovent la desigualtat i que es perpetua amb una insistència ferotge a tota societat. La violència cap a les dones impedeix el progrés de la societat en general i de les dones en particular, que no poden desenvolupar els seus projectes de vida en llibertat.

Les polítiques d’igualtat amb perspectiva de gènere, d’educació, de salut, d’acompanyament a la inserció laboral i les polítiques de suport a les persones amb dependència són innegociables i imprescindibles per a una convivència justa i per a alliberar les dones del cicle de violència i de la posició de ciutadanes de segona a què l’androcentrisme les aboca.

Aquest 25N diem prou: no acceptarem evasives ni excuses en la lluita contra la violència masclista. Rebutgem la violència patida per les dones i expressem el nostre dol per les 50 dones assassinades durant aquest 2019. A les que s’ha de sumar els dos menors assassinats pels seus pares i els 41 que s’han quedat orfes a causa de la violència masclista.

Amb aquestes 50 dones assassinades ja en són 1.026 des que es començaren a comptabilitzar oficialment el 2003.

La violència masclista no té cabuda en la societat que volem ser, ni en la democràcia que volem consolidar. Les dones tenen dret a viure en llibertat i igualtat d’oportunitats, sense que la seua vida estiga en perill pel fet de ser dones. Tampoc pel fet de ser dones podem permetre que patisquen explotació sexual, que és un exercici de violència masclista, una vulneració dels drets humans, una cruel manifestació que el sistema patriarcal ha creat per promoure la desigualtat existent entre gèneres, i per això, exigim tolerància zero contra els prostituïdors i proxenetes. En aquest sentit, l’Ajuntament de Faura aprovarà al pròxim ple la seua incorporació a la Xarxa de Ciutats Lliures de la Tracta de Dones, Xiquets i Xiquetes destinades a la Prostitució.

El combat contra la violència masclista i l'atenció a les víctimes no podrà avançar si no s'estableixen mecanismes de coordinació entre les diferents administracions amb competències en la matèria. Totes les institucions han de treballar conjuntament per aconseguir aquest objectiu, per sobre de plantejaments polítics i estratègies. I perquè això siga possible, cal dotar a les administracions dels recursos econòmics i del personal especialitzat que es requereix. En aquest sentit la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre ha presentat un escrit en tots els pobles de la comarca reivindicant la prestació d’un servei d’atenció especialitzada a les víctimes de violència de gènere. A aquest respecte, volem fer pales que des de la Mancomunitat de Les Valls es presta aquest servei però som conscients que s’ha de seguir treballant per ampliar i millorar el servei, buscant la col·laboració i les sinergies necessàries no sols amb les administracions públiques sinó també amb aquells col·lectius i associacions de dones del nostre voltant.

Considerant tot el que s’ha dit, l’Ajuntament expressa el seu immens dolor per la pèrdua de tantes dones víctimes d’assassinats per violència de gènere, declara de forma unànime el seu total rebuig a tota classe de violència contra les dones, mostra el seu continu compromís amb les víctimes de violència de gènere, inclosos els fills i les filles que també són víctimes, declara el seu compromís de fer de la prevenció contra les violències masclistes i la desigualtat una política prioritària i transversal, i seguirà demanant al Govern de l’Estat, mentre no s’hi aconseguisca:

-         El desenvolupament de la legislació necessària per a incloure com a violència masclista totes les violències contra les dones, reconegudes al Conveni d’Istanbul.

 -         El desenvolupament dels Pressupostos Generals de l’Estat amb perspectiva de gènere, com a principi per fer efectiva la legislació i la normativa.

-         Que s’accelere l’aplicació, els treballs de seguiment i l’avaluació sobre el desenvolupament del Pacte d’Estat per part de la Comissió Permanent no legislativa al Congrés.

Per acabar, l’Ajuntament de Faura vol retre homenatge a totes les dones assassinades el 2019 per violència de gènere recordant el nom de cadascuna d’elles perquè no s’esborren de la història:

-         Rebeca Alexandra, 26 anys

-         Leonor, 47

-         Romina, 28

-         Ermelinda, 95

-         Rebeca Pilar, 47

-         Rosa, 67

-         Kelly, 17

-         Rosa María, 60

-         Daria, 22

-         Sheyla, 29

-         Estrella, 63

-         Gloria, 58

-         María Jesús, 43

-         María, 39

-         Maria Soledad, 47

-         Una dona, 34

-         Nelea, 26

-         María, 42

-         Irene, 44

-         Silvia, 39

-         Juana, 47

-         Lurdes, 42

-         Lilium, 38

-         Piedad, 50

-         Manuela, 61

-         Beatriz, 29

-         Dana, 31

-         Ana Lucía, 49

-         Mónica, 50

-         Piedad, 42

-         Monika, 29

-         María Asunción, 47

-         Una dona, 39

-         María Elena, 47

-         Susana, 42

-         María Carmen, 47

-         Rita, 57

-         Eva, 47

-         María Jesús, 52

-         María Josefa, 55

-         Nicole, 21

-         María del Pilar, 48

-         Dolores, 74

-         Sandra, 39, sa mare i la seua germana també assassinades per intentar defensar-la

-         Una dona, 31

-         Ika, 59

-         Una dona, 49

-         Sílvia, 40

-         Evelyn, 25

-         Helena, 44

 

 

25 de novembre de 2019