Ajuntament de Faura

UNA ESCULTURA I UN PASSEIG DE DONES ADMIRABLES PER AL 8 DE MARÇ

fb


Els i les alumnes del CEIP Sant Vicent Ferrer han escollit les dones que formaran part del passeig

L’Ajuntament de Faura i el CEIP Sant Vicent Ferrer, un any més, han treballat conjuntament per commemorar el Dia de la Dona amb un acte ple de simbologia i reivindicació. El fruit d'aquestos mesos de treball, on s’ha involucrat tota la comunitat educativa, veurà la llum el pròxim dijous, 7 de març, a les 15:00 hores, amb la Marxa per la Igualtat que eixirà de les escoles i finalitzarà al parc de La Rodana, per a la qual la comunitat educativa fa una crida al poble de Faura a participar d’aquest passeig reivindicatiu. Per a tota aquella persona que s’anime se’ls repartirà un adhesiu amb el logotip dissenyat per a l’ocasió. Allí, el centre educatiu presentarà la seua acció i l’alumnat podrà constatar que el seu treball d’aula ha eixit al carrer perquè ho gaudisquen totes aquelles persones que s’apropen al parc. En acabar, algunes alumnes llegiran un manifest.

Des del centre escolar han estat treballant el projecte “Mereixem un carrer”, que ha consistit, d’una part, en l’anàlisi dels noms dels carrers de Faura, i d’altra part, en l’elecció de noms de Dones rellevants en diferents àmbits, com ara la literatura, la música, la pintura, la ciència, l’esport, la política, etc., que consideraven necessaris per a preservar-los en un lloc ben visible a Faura.

Amb aquest projecte a les mans, i sense perdre de vista l’acord plenari en el qual, per unanimitat, es va donar suport a la proposta de Junts per Faura de nomenar carrers o espais del municipi amb noms de Dona, l’Ajuntament ha dissenyat un “Passeig de Dones”, al Parc de La Rodana, un dels espais més viscuts i significatius de Faura, on l’alumnat del col·legi acudeix normalment i on podrà tornar any rere any per tal de constatar la pervivència de la seua acció de justícia i visibilització. Amb aquest recorregut de dones es recupera també la senyalització dels arbres existents al parc, molt deteriorada pel pas del temps. “Un passeig on l’empoderament de la dona camina de la mà del respecte pel medi ambient i la consolidació de les nostres arrels com al poble que som i el que volem ser”, assenyala Consol Duran, regidora de Cultura.

Les accions del Dia de la Dona pivoten sobre tres eixos claus, com són la participació, la responsabilitat i la projecció en el futur. Aquesta última, a través de l’escultura “Passat, present i Futur”, de l’artista Boro Picher.

L’objectiu de l’obra és la visibilització de la Dona desproveïda de tota mena de prejudicis socials o consignes patriarcals. L’escultura vol focalitzar la mirada respecte de totes les dones de Faura. En aquest sentit, la mirada de futur protagonitzada per la xiqueta destaca en la part més alta de l’obra. Amb mirada ferma afronta el seu futur, des del joc, l’aire que li atorga la seua Rodana i amb la decisió d’haver-se arrelat en totes les seues antecessores. En la part ampla del triangle es troba la dona treballadora expressió de present, amb decisió i protagonisme en tots els àmbits de la vida. El passat protagonitzat per la dona faurera que, a més d’anar a treballar, dinamitzava la llar i vetlava per l’economia familiar. “Amb aquesta escultura no hem volgut homenatjar una única Dona, hem rebutjat personalismes, ja que el nostre objectiu és avançar amb i per les Dones de Faura. Dona en sentit social, plural, divers i inclusiu. Una dona amb futur ferm i ple, arrelat en les dones que han hagut de lluitar any rere any per a aconseguir el seu propi espai. L’escultura és una crida al futur, una aposta per mantenir l’actitud de canvi i la capacitat de redreçar possibles adversitats que tornen a silenciar-nos”, explica Duran.

Els actes per a commemorar el Dia de la Dona continuaran el dijous 7, a les 19:00 h, en la biblioteca amb el recital “Dones al piano”, a càrrec de la pianista Renata Casero. El divendres 8 de març, Dia de la Dona, tindrà lloc la lectura d’un manifest, a les 12:00 h, a les portes de l’ajuntament, a la plaça mestre Enric Garcés. La programació finalitzarà el dissabte, 9 de març, amb el ja tradicional sopar per a totes les dones del poble. Serà al pavelló multiús, a les 21:00 hores. Tampoc faltarà la rifa solidària que, com els darrers anys, anirà destinada a l'Associació Espanyola de Lluita Contra el Càncer. En ella col·laboraran, una vegada més, els comerços del poble aportant diversos productes que seran sortejats.

 

 

 

5 de març de 2019