Ajuntament de Faura

LA JUNTA D'AIGÜES DE LA FONT DE QUART SOL·LICITA PARTICIPAR EN EL PROJECTE "OASIS & LIFE"

fb


La iniciativa pretén elaborar estratègies que gestionen d'una manera innovadora els recursos hídrics

La Junta de Govern de les Aigües de la Font de Quart de les Valls ha iniciat els tràmits per a col·laborar amb el projecte Oasis & Life del Servei de Gestió d’Espais Naturals de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient. L’objectiu d’aquesta iniciativa és desenvolupar sistemes de gestió que innoven en l’ordenació i administració dels recursos hídrics en zones humides litorals localitzades en ambients semiàrids.
 
En cas que el projecte, que depén de fons europeus, es porte a terme, unes de les zones estudiades seran la Font de Quart i la Marjal i Estany d’Almenara, que rep les seues aigües fonamentalment de la font, d’ací l’interés per aquest enclau de la Mancomunitat de Les Valls. També s’analitzarà la Marjal de la Safor. Aquestes zones destaquen per haver sigut denominades “Zones Humides Catalogades”, el que suposa que estan protegides per atresorar valors naturals de gran relevància.
 
Per tal de portar a terme aquest projecte, la Junta de Govern de les Aigües de la Font de Quart col·laborarà en l’aportació de dades sobre les extraccions realitzades i informarà dels titulars dels drets al aigua. Pel que fa al projecte, la Junta donarà a conéixer els cursos o altres activitats de formació que s’oferisquen. A més, allotjarà en la seua web les publicacions del projecte LIFE i els enllaços a la seua pàgina.
 
ELS AGRICULTORS, TAMBÉ PROTAGONISTES
Els productors agraris també ajudaran en l’elaboració d’aquest estudi, ja que, com a titulars del dret a l’aigua, tindran l’oportunitat de participar en el disseny de mecanismes que establisquen un marc idoni per a la gestió d’aquest recurs. D’esta manera es tractarà de preservar aquestos espais naturals protegits, donat que són ecosistemes absolutament dependents de l’aigua i, per tant, la seua supervivència està relacionada amb la capacitat de disposar d’ella.
 
El projecte elaborarà una normativa i unes fórmules legals per a aquest espai natural protegit, a partir dels acords previs que s’hagen adoptat. El principal objectiu és que el resultat de l’estudi puga ser aplicable i que servisca com a base per a models de gestió i seguiment d’altres territoris en una situació pareguda.
 
23 d’octubre de 2014