Ajuntament de Faura

Parc de la Rodana

 

 

El parc de la Rodana

 

El parc de la Rodana és el resultat de la fusió de diversos projectes. A finals dels 80, arreplegant el sentir d'una part important de la població que, sota el lema "la Rodana és de tots i la volem verda", demandava la repoblació i protecció d'este espai natural, el poble de Faura va adquirir la part de muntanya pertanyent al nostre terme municipal.

En la zona més pròxima al nucli urbà es va habilitar el 2001 una àrea d'esplai coneguda com a "zona d'acampada“ que se sumava a una altra més xicoteta construïda els anys 90 en el terreny guanyat al barranc després de recobrir-lo: els antics paellers.

L'any 2004 es van comprar 16.000 m2 de terrenys situats en les faldes de la Rodana, que anys enrere havien sigut transformats en bancals per al cultiu de cítrics. Sobre quasi 7.000 m2 d'estos nous terrenys va sorgir un nou projecte, el Bosc Mediterrani, que l'any 2007 va rebre un premi a la millor iniciativa de recuperació paisatgística de la Comunitat Valenciana. El 2009 es va escometre l'actuació sobre els restants 9.000 m2, que amb el bosc mediterrani i la zona d’acampada conformen el Parc de la Rodana, aquest amb la zona forestal propietat del poble constituïxen un verdader pulmó natural de 87.000 m2.

Este ecosistema de típic bosc mediterrani alterna espècies caducifòlies i perennes, de manera que no hi ha estació de l'any en què el parc no lluïsca la seua esplendor. Suposa un verdader nexe d'unió del poble i la muntanya, fosos tots dos en una abraçada enfortida amb el creixement de l’arbratge. 

Les possibilitats que ens oferix el parc de la Rodana són moltes i variades; és un lloc on anar simplement a asseure’s a prendre el sol i delectar-se amb el silenci, o on els xiquets puguen jugar, els jóvens es reunisquen per a les seues coses i els nostres majors passegen mentre discutixen dels més diferents assumptes, però també és un lloc on programar actuacions i activitats; iniciar una llarga marxa senderista, gaudir d'un recorregut natural, d'un berenar de Pasqua o d'un diumenge de paella.