Ajuntament de Faura

La Rodana

La Rodana

A més d’un monticle de rodeno i argila de 50 hectàrees situat a 6 quilòmetres de la mar i una alçada de 196 metres, la Rodana, té una significació especial per als habitants de la Vall de Segó.

Des de llevant sempre apareix com a element decoratiu de les mirades que sovint li fan els faurers i les faureres, i des del cim ens ofereix una panoràmica de la vall verda, trencada a l’horitzó pel gris de la marjal i el blau de la mediterrània.

Sentimentalment encara és més. Per als menuts, un gran parc natural on jugar les seues aventures en mig dels arbres, modelar l’argila després de les pluges de tardor i viure les primeres passions al fer-se jóvens.

Els majors obrint les entranyes de la muntanya pel sud,  esculpint i laminant el rodeno de les voreres i els brancals de les façanes tradicionals, però també abancalant per a conrear els garrofers, les oliveres i l’espart, malcriant els margallons per fer graneres, guardant l’aigua de pluja a la fresca dels aljubs, mimant-la com a zona d’esplai, de caça, orgullosa dels fruits més apreciats, els rovellons rojos, els espàrrecs, les figues blanques, els arboços i els xinxols.