Ajuntament de Faura

FAURA EN FESTES





fb


Tota la programació de les festes del 10 al 21 d'agost.

Estem a l’agost i les festes que es celebren des de fa més de 400 anys s’acosten a passos agegantats. Dotze dies de festes que integren tot tipus de programació.

Com aperitiu per obrir boca als plats forts de les Festes d’Agost, que s’allarguen fins al dia 21 d’agost, trobem la proclamació dels representants de la Falla Vila de Faura per al 2018 i la nit d’albaes per tot el poble a càrrec del grup “Cantar per cantar”.

Però no són els únics actes que tindran lloc abans del dia 14, que marca l’inici de les festes majors del poble. També es pot gaudir d’una mostra de balls i danses tradicionals valencianes amb l’Escola de Danses de Faura acompanyada per la Rondalla del Grup de Danses de Morvedre de  Sagunt el diumenge 12 d’agost; o de la nit dels fanalets el 13 d’agost, amb una cercavila a càrrec de la Batukada Green Gos que començarà a les escoles i que finalitzarà a l’auditori del parc de la Canaleta on tindrà lloc l’espectacle infantil “Sonata Circus” de la companyia La Troupe Malabo amb la soprano de Faura Sílvia Queralt, una mescla d’humor, amor i emoció, un espectacle que entrellaça l’òpera i el cant amb el clown i el circ, per a ensenyar-nos que els somnis es poden fer realitat.

I per descomptat, també es podrà gaudir del concert de festes a càrrec de la Societat Joventut Musical de Faura, que delectaran al públic, entre altres peces, amb “La Volta al món en 80 dies” d’Otto M. Schwarz, el preludi de “Carmen” de Bizet, o “L’obertura 1812” de Tchaikovsky que serà el plat fort del concert, obra que fou escrita per a commemorar la victoriosa resistència russa en 1812 front l’avanç de la Gran Armada de Napoleó. En el descans, es farà la presentació de la Comissió de Festes, el pregó de festes i també es lliuraran les tenalles de la Baixà als joves que compleixen 16 anys, com es fa des de 1996.

El pregó donarà pas a una setmana repleta d’actes. Per als més menuts, cucanyes, jocs, tallers i parc infantil d’aigua. Per a la resta, una programació on es combinen les tradicions més arrelades com són els bous al carrer, la música, la pólvora i els actes religiosos amb les aportacions, que any rere any, les mateixes comissions han anat introduint com la cavalcada de disfresses, la festa dels majors o el dia de les quintes.

Exposicions “Retrospectiva” i “Xicotets faurers”

En les festes no poden faltar les exposicions. Enguany es podran veure dues exposicions. Al llavaner, es podrà visitar “Retrospectiva”, de l’artista Àngel Domènech, que ens presenta en aquesta ocasió una col·lecció de pintures resultat de molts anys de treball continu, en elles harmonitza elements plàstics com el paper, la tela, el color i la textura, de manera personal, per a apropar-nos als temes socials, a la temporalitat, la música i a la natura.

L’altra exposició que es podrà visitar estarà a l’Ajuntament i pels carrers del poble. Amb el títol de “Xicotets faurers”, l’artista Concha Romero recrea llocs, costums, festes o moments del dia a dia del poble de Faura, des del punt de vista de Nicolás, un playmòbil que des de fa un temps l’acompanya allà a on va i junts van descobrint una infinitat de possibilitats per a unir els dos mons.

La pilota es consolida en festes

Tampoc falten a la cita de les festes, el Trofeu de Festes d’Agost de galotxa organitzat pel Club de Pilota, i que ja arriba a la seua catorzena edició. Per a acollir aquesta cita ineludible per als amants del nostre esport autòcton, es prepara el carrer de la pilota. El divendres 10 i dissabte 11 es jugaran les semifinals, tant primera com de segona categoria, mentre que les finals es disputaran el dilluns 13.

Però abans de les finals del Trofeu de Festes els aficionats a la pilota valenciana tenen, un any més, l’al·licient de gaudir d’una gran partida professional de frontó que comptarà amb els jugadors De la Vega, Fageca, Genovés II i el jugador de Quart de les Valls i actual campió individual sub-23 d’escala i corda.

Els actes de Santa Bàrbara

Amb la Pujà de Santa Bàrbara pràcticament es posarà punt final a les festes. Però abans podrem gaudir del musical “Dos atrevidos trasvestidos”, un espectacle de gran format, molt visual, que despertarà les rialles del públic i que fa una crida a l’acceptació, a què les persones no han d’amagar-se, han de mostrar-se com són, en definitiva, a acceptar la diversitat de la nostra societat.

Però l’acte que mereix una menció a part perquè és el més arrelat a la tradició faurera transgredint fins i tot les creences, és el més vistós i el que atrau centenars de persones dels pobles de la comarca, és la Baixà de la imatge de Santa Bàrbara des de l’ermita fins a l’església.

Com és tradició obrirà la Baixà l’Escola de Danses de Faura i la tancarà la Societat Joventut Musical de Faura. Enguany els acompanyaran els Clarins de la Vall d’Albaida i els Gegants i cabuts de Borriana. Alguns centenars de persones acompanyaran la imatge de la patrona il·luminant el camí amb els coets, un espectacle de llum i pólvora que posa la nota de color. A la Baixà es conjuguen la devoció religiosa, les danses tradicionals, la música i l’afició a la pólvora pròpia del poble valencià, amb l’objectiu de fer la Festa gran.

En definitiva, una combinació de tradició i modernitat, amb un esforç conjunt de la Comissió de Festes, la penya Sant Roc i l’Ajuntament per fer un programa unitari d’activitats per a tots i totes. Sols una cosa no ha canviat amb el pas dels anys, i és que les festes es fan gràcies a aquelles persones que voluntàriament hi col·laboren amb el pagament d’una quota anual, fent d'aquesta tradició un exercici de sana convivència.

9 d’agost de 2018