"/>

Ajuntament de Faura

PRIMERES JORNADES AIGUA, PATRIMONI I PAISATGE DE LA FONT DE QUART

fb


L'acte pretén "posar en valor la importància d'este manantial en l'evolució social dels sis pobles de La Vall de Segó", formada per Les Valls i Almenara

Amb l'objectiu de reflexionar des d'una perspectiva interdisciplinària sobre la Font de Quart, la Junta d'Aigües que la gestiona i la Mancomunitat de Les Valls han organitzat les primeres jornades Aigua, Patrimoni i Paisatge de la Font de Quart, que es desenvoluparan entre el 22 i el 29 de març. En elles, s'organitzaran diferents actes que volen ser un reconeixement social al que ha significat, ja que, tal i com ha explicat el president de la Junta i alcalde de Faura, Toni Gaspar, "la Font no només ha sigut històricament un dels principals elements vertebradors i articuladors de Les Valls, sinó que, a més, ha sigut l'origen d'un important patrimoni històric, cultural i natural".

Les jornades s'iniciaran el 22 de març, Dia Mundial de l'Aigua, en l'Aula de la Natura, als Estanys d'Almenara, on es presentarà la programació, una nova web sobre la Font de Quart, així com una exposició sobre la Font i l'aigua a la Vall de Segó en la que ha treballat l'Ajuntament d'Almenara. Esta mostra recorrerà els sis municipis (els cinc de Les Valls i Almenara) i, posteriorment, s'instal•larà de manera permanent a esta Aula de la Natura. Entre el 23 i el 27, es realitzaran diverses activitats didàctiques dirigides per Acció Ecologista Agró als instituts de La Vall de Segó i Almenara.

El dia 27, al Molí Nou de Quartell, sota el títol de La Font de Quart. La memòria de la Vall de Segó tindran lloc varies conferències. La primera d'elles correrà a càrrec de José Luis Rubio, Doctor Enginyer Agrònom, que actualment desenvolupa la seua tasca investigadora al Centre d'Investigacions sobre Desertificació que depén del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València, i la Generalitat Valenciana. Rubio parlarà de l'impacte del canvi climàtic en els recursos hídrics i en l'estabilitat del territori.

Seguidament, es donarà pas a una taula rodona en la que participaran la coordinadora de les Jornades, Inmaculada Marqués, que és Doctor Enginyer Agrònom, professora de la Universitat Politècnica de València i que actualment desenvolupa la tasca d'assistència tècnica a la Junta d'Aigües de la Font de Quart; el Cap de la Unitat de València de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, Bruno Ballesteros; Enric Amer, activista mediambiental, fundador d'Acció Ecologista Agró, on porta més de 40 anys d'exercici de voluntariat ambiental; i Marc Ferri, Doctor en història contemporània per la UV i professor d'educació secundària a l'IES Juan de Garay de València. La tesi de llicenciatura de Ferri es va centrar en els regadius del Camp de Morvedre i va resultar guanyadora del I premi d'Assaig del Camp de Morvedre.

Gaspar ha incidit en la importància "de posar en comú el treball de tan destacats professionals que han investigat la repercussió de la Font des de diferents àmbits". "És la primera vegada que, tots junts, reflexionem sobre el que suposa el manantial per als sis pobles", ha recalcat. A més, ha anunciat que "la intenció és que estes jornades no siguen una celebració aïllada, sinó que continuen celebrant-se bianualment".

Per a l'últim dia, el diumenge 29, s'ha preparat un jornada lúdica que començarà amb un recorregut a peu, des de cada poble fins a la Font, on, a més d'esmorzar, s'organitzaran diverses activitats. Tots els interessats en participar poden apuntar-se a cada ajuntament. L'objectiu de tots estos actes, segons ha declarat la coordinadora, Inmaculada Marqués, és "posar en valor la importància d'este manantial en l'evolució social dels sis pobles que conformen La Vall de Segó (que són els cinc de Les Valls i Almenara), i la seua repercussió i influència tant a nivell econòmic, per la seua vinculació amb la producció agrícola, com ambiental, per la seua interrelació amb la Zona Humida de la Marjal d´Almenara".

A més de la Junta d'Aigües i la Mancomunitat de Les Valls han col•laborat en l'organització d'este esdeveniment, els ajuntaments dels pobles de Les Valls i el d'Almenara, el Centre Valencià d'Estudis sobre el Reg de la Universitat Politècnica de València, l'Institut Geològic i Miner del CSIC, Diputació de València, el Centre d'Investigacions sobre Desertificació del CSIC, l'empresa Imap Consulting i Acció Ecologista Agró.
 
17 de març de 2015