Ajuntament de Faura

FAURA TALARÀ AL VOLTANT DE 70 ARBRES PER A EVITAR LA PROPAGACIÓ DEL TOMICUS PER LA RODANA

fb


Dos tècnics del poble llevaran els pins i trampejaran la zona per a impedir una plaga d'insectes perforadors com la que està afectant a Quart o Sagunt.

La Junta de Govern de Faura ha aprovat procedir a la tala d’entre 70 i 80 arbres de la muntanya de La Rodana amb l’objectiu d’evitar la propagació dels insectes perforadors de la família dels escolítids que afecten les pinedes, fonamentalment el Tomicus destruens, Orthotomicus erosus i Ips sexdentatus. La sequera extrema que afecta la Comunitat Valenciana durant l'últim any ha provocat l'aparició d'aquestes plagues que, segons la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, s'estén ja per 117 focus a la província de València, entre els que es troben paratges de Quart de les Valls i Sagunt, a més d'altres pobles de la comarca del Camp de Morvedre.

Encara que a Faura no s'ha decretat l'existència de una plaga i, per tant, no és obligatori actuar, el Consistori ha volgut procedir a tractar les pinedes immediatament, ja que, com explica l'alcalde, Toni Gaspar, "el Tomicus no entén de fronteres ni termes municipals". "No volem ni podem esperar a que la Conselleria ens aconselle actuar. Hem de fer front ja a aquesta situació, que es pot convertir en plaga", ha declarat. Així, en breu, dos tècnics del poble procediran a talar els arbres afectats per l'insecte, els retiraran i col·locaran trampes de feromones. Aquestes consisteixen en uns difusors de cairomones que s'utilitzen per a atraure ambdós sexes. Es tracta d'una ferramenta per a capturar els insectes adults en el moment en què volen buscant nous pins que colonitzar.

A la comarca del Camp de Morvedre també s'ha declarat l'existència de plaga a Albalat dels Tarongers, Alfara de la Baronia, Algar del Palancia, Algimia de Alfara, Estivella, Gilet, Segart i Torres Torres. Per eixe motiu, Gaspar ha insistit en que "no podem quedar-nos de braços creuats". "Això podria suposar la mort de bona part de La Rodana, que només té 50 hectàrees", ha apuntat.

L'alcalde ha qualificat de "completa irresponsabilitat" la manera en què la Conselleria ha fet front a esta plaga. "Afecta a tota la Comunitat Valenciana i, per tant, estem parlant d'un tema que deuria ser prioritari", ha indicat. Així, ha explicat que "el més adequat haguera sigut actuar de manera conjunta". "I el que ens hem trobat per part de la Conselleria -ha continuat- és un 'salve's qui puga'".

Els insectes que estan provocant estes plagues, els escolítids, són xicotets escarabats de entre 3 i 4,5 mm que es desenrotllen entre la corfa i la fusta dels pins. La femella posa els ous en unes galeries que va cavant baix la corfa i són les larves les que, com a conseqüència de la seua alimentació, tallen els gots conductors de saba i provoquen la mort de l'arbre, que se seca en menys d'un mes.

9 de desembre de 2014