Ajuntament de Faura

AGOST ÉS SINÒNIM DE "FAURA EN FESTES"

fb


Del 9 al 21 d'agost.

DESCARREGAR PROGRAMA DE FESTES D'AGOST 2014

El concert, l’excursió nocturna, les albaes, el sopar popular o la nit de monòlegs amb l’actor Eugeni Alemany, molt conegut per presentar el programa “Trau la llengua” a Canal 9 i formar part dels reporters del programa “Caiga quien Caiga”, seran, entre altres actes, l’aperitiu que obriran boca als plats forts de les Festes d’Agost que s’allargaran fins al dia 21 d’agost.

Les festes de Faura tenen més de quatre-cents anys. El pas dels anys, com no podia ser d’altra manera, ha canviat la programació de les festes que a les tradicions més arrelades s’han unit les aportacions més recents.
 
Les festes d’enguany compten amb algunes novetats. La primera serà el dissabte 9 d’agost que per primera vegada es farà un acte de presentació de la comissió de festes. Un per un, cada fester, serà presentat al poble, i en acabar faran el pregó de festes que serà el tret d’eixida de les festes d’enguany. La comissió de festes aprofitarà eixe acte per a fer entrega de les tenalles de la baixà als joves que compleixen 16 anys, que fins ara es feia sempre el dia del concert.
 
Una altra de les novetats és la tornada de la paella gegant el dia de les quintes, que no es fa des de 1995, i que es va fer per primera vegada l’any 1988. Aquell any no sols es va fer la primera paella gegant, sinó que Faura va ser el primer poble a celebrar el dia de “Quintos” i que amb el pas dels anys molts pobles de la comarca han acabant celebrant-lo.
 
La resta de programació és la combinació de les tradicions més arrelades com són els bous al carrer, la música, la pólvora i els actes religiosos, com la baixà de Santa Bàrbara, amb les aportacions, que any rere any, les mateixes comissions han anat introduint com la cavalcada de disfresses, el festival d’artistes “Tu si que Valls”, la festa dels majors o les partides de pilota en festes.
 
La pilota ha anat consolidant-se en festes i enguany es compleixen 10 anys del Trofeu de Festes. La galotxa no serà l’única protagonista, els aficionats a la pilota també podran gaudir d’una partida nocturna de frontó, que enguany repeteix després de l’èxit de l’any passat, i també podran veure en directe a la selecció valenciana de pilota, tant la sub.17 com l’absoluta, que durant els dies 9 i 10 d’agost, faran els entrenaments a Faura, al poliesportiu.
 
Prèviament als entrenaments, el divendres 8 d’agost, a l’Ajuntament, es farà una taula rodona moderada pel periodista Alberto Soldado i que comptarà amb la presència de Pigat, seleccionador de la selecció de pilota, de Pedro López I Ricardo Monsoriu com a representants de la Federació de Pilota Valenciana i dels jugadors Soro i Fageca.
 
No obstant això, un dels actes lúdics més esperats és “Tu si que valls”, la fórmula que imita al famós programa de televisió i que busca talents i artistes locals, que de segur que tornarà a omplir la Canaleta de gom a gom. Enguany estarà presentat per la popular Paqui Rondán i comptarà com artista convidat amb l’humorista i actor Pedro Reyes, el rei de l’absurd. Pedro Reyes és un dels humoristes més populars gràcies a la seu participació en programes de televisió com “La bola de cristal” o “No te rías que peor”. De segur que els seus acudits faran les delícies del públic assistent.
 
Dins les activitats programades per als més menuts, la que més expectació desperta és la nit de fanalets. Enguany l’animació serà a càrrec de la companyia Scura Splats, que portarà uns espectaculars i gegants animals de la mar que aniran pels carrers de Faura com a peixos per l'aigua. La Medusa, la Balena i el Polp a la romana, acompanyats per una tribu d'eriçons que amb els seus balls i cabrioles convertiran els carrers en un mar de sorpreses, colorit, bellesa i festa.
 
Però l’acte que mereix una menció a part perquè és el més arrelat a la tradició faurera transgredint fins i tot les creences és la Baixà de la imatge de Santa Bàrbara des de l’ermita fins a l’església. A la Baixà es conjuguen la devoció religiosa, les danses tradicionals, la música i l’afició a la pólvora pròpia del poble valencià, tots amb l’objectiu de fer la Festa gran. Les emocions brollen, a la plaça Major, quan la imatge entra pel portal de l’església sense deixar de mirar els faurers.
 
Com és tradicional l’Escola de Danses de Faura obrirà la Baixà, que anirà acompanyada per la Muixaranga d’Algemesí i els Heralds i Clarins de la Vall d’Albaida, que ho faran per primera vegada. Alguns centenars de persones acompanyen la imatge de la patrona il·luminant el camí amb els coets, tot un espectacle de llum i pólvora, una combinació de colorit, fum i espurnes; mentre que a les voreres milers de persones vingudes de tots els pobles veïns presencien el pas de la comitiva, tancada per la banda del poble.
 
En definitiva, una combinació de tradició i modernitat, amb un esforç conjunt de la Comissió de Festes, la penya Sant Roc i l’Ajuntament per fer un programa unitari d’activitats per a tots i totes. Sols una cosa no ha canviat amb el pas dels anys, i és que les festes es fan gràcies a aquelles persones que voluntàriament hi col·laboren amb el pagament d’una quota anual, fent d'aquesta tradició un exercici de sana convivència.
 
5 d’agost de 2014