Ajuntament de Faura

DIRECTOR D'HONOR JOAN GARCS QUERALT

"Si tots els xiquets del món estudiaren música, no hi hauria guerres". Joan Garcés


A continuació s’exposa la transcripció actualitzada per la qual se li va atorgar la Medalla d’Honor de la Vila.

Joan Garcés Queralt va nàixer a Benifairó de les Valls el 1914, al si d’una família que portava la música en la sang.

Als 9 anys tocava el clarinet i als 14 el piano. Va ser alumne del mestre Manuel Palau, sempre amb excel·lents qualificacions. En les oposicions al Premi de Piano del Conservatori de València, el 1936, aconsegueix, per unanimitat, el primer premi, i amplia els estudis amb Leopoldo Querol en una llarga estada a Madrid, on va poder assistir als assajos i actuacions de les més importants orquestres i grans directors.

El 1944 inicia l’activitat com a director en la Unió Musical de Llíria, passant el 1953 a la Lira Saguntina i el 1955 a la Banda Municipal de Castelló.

Durant més de 40 anys ha col·laborat amb els diferents directors titulars de la Banda de la Societat Joventut Musical de Faura, per a preparar-la per a assistir als diferents certàmens a què ha acudit.

Des del 22 de març de 1963 fins al 16 de febrer de 1964, figura com a director accidental de la Banda Municipal de València, dirigint així mateix l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu de Barcelona. Ha estrenat 76 obres amb la Banda Municipal de Castelló, 36 amb la Unió Musical de Llíria, 10 amb la de València, fins a un total de 122, la qual cosa representa una encomiable labor.

El 1957 l’Ajuntament de Castelló va premiar el mestre amb una batuta d’or, el 1960 va ser nomenat director honorari de la Banda Societat Joventut Musical de Faura, i el 1961, la Unió Musical de Llíria li ret un homenatge.

Durant els anys 1983 i 1984 va dirigir la Banda Municipal de València en qualitat de director titular. Al llarg de la seua trajectòria ha dirigit com a director invitat la Banda Municipal de Castelló, la Banda Unió Municipal de Llíria, l’Ateneu Musical i Cultural de Benaguasil, la Banda Municipal de València i la Unió Musical Santa Cecília d’Onda. El juny del 1985, l’Ajuntament de Faura li va dedicar un carrer.

El 30 de juliol del 2004 va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat de València. El 28 de novembre del 2004 va dirigir la Banda Municipal de València al Palau de la Música amb 90 anys. El juny del 2005 va ser nomenat director d’honor de la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria.

L’any 2008 se li concedeix el Premi Lluís Guarner. Al novembre de 2010 rep el títol d’ Insigne de la Música Valenciana per l’Acadèmia de la Música Valenciana i al desembre la Medalla d’Or al Mèrit del Treball pel Consell de Ministres. Al desembre de 2011 rep la Medalla d’Honor de la Vila de Faura. I el setembre de 2012 va ser nomenat fill adoptiu de la ciutat de Llíria.

A més, Joan Garcés Queralt és posseïdor de 4 records Guinness:

- L’any 2006 va rebre el Record Guinness com a director de Bandes Civils amb una carrera més llarga.

- El segon Record Guinness el va aconseguir al dirigir el 2011 la Banda Municipal de València al Palau de la Música.

- El tercer Record el va obtenir en dirigir el 2012 a la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana al Palau de la Música.

- Finalment, va revalidar el quart Record Guinness al dirigir, el passat 4 de maig de 2014, 17 dies després de complir els 100 anys, a la Societat Joventut Musical de Faura amb la “La muerte de Ase” d’Edvard Grieg, peça escollida pel propi mestre.

Dirigint la banda en els actes del seu centenari